Večaras je u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru održana Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 Izuzetno smo sretni i ponosni što je organizacija večerašnjeg događaja pripala osnovnim školama: IV Osnovnoj školi Mostar, OŠ "Mustafa Ejubović-Šejh Jujo" i OŠ "Mujaga Komadina". Svečanost su svojim nastupom uveličali i Plesni studio "Flash" MC Pavarotti, Ansambl "Ornament", Plesni studio "Mo-Stars" Centra za kulturu, Muzička škola I i II stepena i Hor MC "Pavarotti".

Posebno smo ponosni što je večerašnjoj manifestaciji prisustvovao i član ratnog predsjedništva akademik dr. Ejup Ganić, koji je u sklopu programa održao Tribinu pod nazivom "Historijat i značaj Dana nezavisnosti BiH". 

Svečanost su svojim prisustvom uveličali i dr.sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta HNK-a, gđa. Sabaheta Bijedić, direktorica Pedagoškog zavoda, gđa. Senada Sadović, šefica Službe za odgoj i obrazovanje Grada Mostara, predsjedavajući Skupštine HNK-a g. Šerif Špago, Salem Marić, savjetnik potpredsjednice Federacije BiH, glavni imam Suljo ef. Cikotić, g. Damir Sadović predsjednik Gradskog odbora “Preporoda”, mr. sc. Edin Idrizović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola, g. Zlatko Hadžiomerović, zastupnik u Skupštini HNK-a, Seid ef. Smajkić, muftija u penziji, g. Adil Šuta, direktor BH Telecoma direkcije Mostar, g. Rasim Prguda, direktor Narodne biblioteke Mostar, direktori osnovnih i srednjih škola, članovi Školskog odbora i Vijeća roditelja i mnoge druge istaknute ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života.

Značajno je napomenuti da je pomenutoj svečanosti prethodila i izložba likovnih radova učenika na temu „Moja domovina BiH“. Nadamo se da će ova već tradicionalna manifestacija nastaviti svoj kontinuitet, jer narod koji zaboravi svoju prošlost ne zaslužuje ni svoju budućnost, na mladima svijet ostaje i oni trebaju da znaju šta je sloboda i kolika je njena cijena.

Stoga, svim građanima Grada Mostara, kao i cijele Bosne i Hercegovine čestitamo 1. mart Dan nezavisnosti, sa željom da svaka naredna godina bude bolja, da svi zajedno učestvujemo u njenom daljem napretku i da ga provedete u svečanom raspoloženju u društvu najbližih!

Galeriju sa fotografijama pogledajte OVDJE!